Primul curent cultural si stiintific

In secolul 5 i.Hr incepe sa prinda contur arta lirica, oratorica, olaritul si sculptura. Se stabilesc primele tipare in materie de estetic si stiluri de proiectare arhitecturala. De aceea operele din aceasta epoca sunt catalogate ca apartinand clasicismului. Clasicismul a fost descris ca un curent ce s-a facut resimtit in mai multe domenii de activitate fiind generat de evolutia populatiei grecesti.

Meseria bratara de aur

Din banalul olarit, grecii au realizat un mestesug de mare pret. Vase pentru apa sau vin ori mancare erau decorate cu scene ce reprezentau miturile si legendele stravechi sau ipostaze din viata de zi cu zi. Tot acum se dezvolta numeroase tehnici de prelucrare si decorare a ceramicii, obiectele astfel prelucrate avand valoarea inestimabila a unor veritabile opere de arta. Numeroase vestigii ceramice sunt expuse in muzee din intreaga lume si admirate de numerosi vizitatori an de an.

Primele porniri filozofice

Tot acum apar primii filozofi care isi pun problema universului in termeni fizici si nu in termeni religiosi sau ezoterici. Partenonul de pe Acropolis este unul dintre templele cele mai frumoase. Descris prin proportiile perfecte si sculpturile de un rafinament iesit din comun, demonstreaza preocuparea grecilor pentru frumos si pentru estetic. Majoritatea realizarilor artistice sau intelepte au fost asimilate atenienilor.

Opera dramaturgica greaca antica

Prima tragedie dramaturgica se naste acum din ritualuri spre cinstea zeului Dionysus, protectorul vinului si al recoltelor. Cea mai mare parte dintre piesele de teatru care provin din aceasta perioada au ca tema celebrarea zeului vinului. Tot in aceasta perioada prinde contur oratoria, vazuta ca o forma de exprimare a ideilor si a personalitatii.

Marile nume ale lumii antice

Tot acum Socrate si Platon formuleaza primele intrebari legate de etica si morala precum si de idealuri politice. Tot dintre atenieni este si Herodot, primul istoric veritabil in adevaratul sens al cuvantului. Operele sale sunt rezultatul unor cercetari critice si nu un culegator de povestiri.

Test de cultura generala: Test Istorie (1)

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ