In 1837 s-a inventat un sistem de telegrafiere important de catre Charles Wheatstone si William Cooke. Receptorul acestuia folosea cinci ace magnetizate pe un tablou pe care erau inscrise literele alfabetului. Transmitatorul diviza doua din ace astflel incat se indreptau spre o anumita litera.

Mai tarziu Wheatstone introducea un sistem cu doua ace in care numarul si directia devierii acelor erau diferite pentru fiecare litera. In 1840 acelasi Wheatstone introducea sistemul de telegrafiere “ABC”, in care un mecanism de ceasornic era declansat de un electromagnet, un disc pentru a expune succesiv literele dorite.

In 1876, scotianul Alexander Graham Bell, a brevetat primul dispozitiv capabil sa emita si sa receptioneze cuvinte vorbite. In transmitator si in microfonul acestui aparat undele sonore loveau o diafragma fexibila care avea un magnet permanent atasat. Acestea vibrau si produceau efectul de inductie electromagnetica ce producea un curent variabil intr-o bobina alaturata. Acest curent era transmis prin cabluri la un receptor unde curentul producea un camp magnetic ce facea sa vibreze o diafragma pentru a reproduce vibratiile sonore initiale.

Mai apoi, in 1878, Thomas Avla Edison a folosit un microfon cu carbon in care undele sonore loveau o diafragma ce modifica presiunea asupra unei capsule cu granule de carbon.

In zilele noastre telefonul face parte dintr-o retea vasta de comunicatii care include tehnologia transmisiei prin fibre optice, televiziune, sateliti si calculatoare.

Telefoanele mobile sunt alimentate de acumulatori electrici, apelurile sunt transmise prin unde radio, iar semnalele ajung la destinatie prin reteaua de sateliti de emisie-receptie.

Faxul este urmasul sistemului telex, intrat in folosinta in 1930, prin care mesajele dactilografiate pe un teleimprimator erau transmise prin telefon la alt teleimprimator care tiparea mesajul pe hartie.

Faxul poate sa transmita si scrierile de mana, schite sau fotografii.

E-mailul este o metoda moderna de transmitere a informatiilor pe calculator prin linie telefonica. Modemul transforma semnalul digital al calculatorului in semanl analogic al telefonului si viceversa.

Vezi: Suport flexibil pentru telefonSuport telefon pentru bicicleteSuport telefon pentru masinaHusa rezistenta la apa pentru telefon.

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ