Ciad, o tara considerata inima moarta a Africii din cauza distantei mari fata de mare este o tara redusa ca populatie, saraca, situata in partea centrala a Africii. Tara a contrastelor, de o mare diversitate culturala, Ciad este vitrina bogatiilor continentului african. Mai putin vizitata decat restul tarilor de pe continent, Ciad se adreseaza in special calatorilor in cautare de aventura.

Ciad este una din cele mai vaste tari din Africa centrala. Teritoriul sau se imparte intre domeniul saharian la nord, Sahel in centru si savanele sudaneze la sud. Desertul Tibesti ocupa o treime din partea de nord a tarii. Un desert ce adaposteste picturi si gravuri rupestre, martore ale unui trecut mai umed in regiune.

Cele mai inalte varfuri ale Saharei se inalta aici, printre care punctul sau culminant, Emi Koussi, cu o altitudine de 3410 metri precum si muntele Tousside cu o altitudine de 3315 metri, la poalele caruia se afla craterul Tarsou cu o adancime de 1200m. Cu un acces dificil, desertul Tibesti prezinta un peisaj lunar fascinant, presarat cu pesteri profunde, cu stanci inalte si lacuri turcoaz stranii.

N’Djamena, capitala este situata in regiunea sahaliana a Ciadului, in partea de sud-vest a tarii, la malul fluviului Charri. Oras istoric, intersectie economica si culturala, N’Djamena este totodata un oras modern, locul ideal pentru a descoperi cultura tarii. Populatia totala a Ciadului este estimata la 8 milioane de locuitori, din care peste 200 de etnii reprezentate.

La 300 de kilometri, lacul Ciad, pe vremuri considerat o mare interioara este azi amenintat cu secatul. Din cauza incalzirii globale dar si din cauza exploatarii umane, lacul risca sa sece. In partea de est a tarii, parcul national Zakouma este una din cele mai importante rezerve de animale din Africa centrala, unde evolueaza trupe de elefanti precum si girafe, lei, o mare varietate de antilope, primate si peste 300 de specii de pasari.

Cea mai buna perioada de vizitare a Ciadului se intinde din luna noiembrie pana in luna ianuarie. Se recomanda vizitarea parcului national Zakouma intre lunile martie-aprilie, cand este mai cald si animalele se strang in jurul surselor de apa.

Citeste: Turismul – impactul turismului

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ