Corpul nostru este alcatuit din atomi si molecule, acestea sunt niste componente chimice minuscule de ale caror reactii depinde supravietuirea noastra.

In principal ne tragem substantele chimice din care suntem construiti din hrana. Apa reprezinta cea mai mare parte a constructiei corpului nostru, 70%. Restul de 30% o reprezinta masa solida din care putem enumera: carbon, nitrogen, calciu, sodium, potasiu, clor, fosfor, cupru, zinc, magneziu, ion, s.a.

Materialele solide din organism sunt de trei feluri: proteine, lipide si hidrati de carbon. Se numesc substante biochimice deoarece se formeaza in mod natural doar la fiintele vii.

Energia folosita in actiunile musculare si necesara crearii de substante noi si refacere a tesuturilor o luam din mancare, combustibilul nostru.

Prin procesul de digestie, proteinele sunt descompuse in aminoacizi, hidrantii de carbon in zaharuri si lipidele in gliceride si acizi grasi pentru a ajunge la celule. Oxigenul este transportat la celule prin globulele rosii din sange.

Metabolismul prezinta doua mari tipuri de functii, functiile catabolice ce au ca rol descompunerea meleculelor in altele mai simple si functiile anabolice ce au ca rol sinteza si crearea de molecule complexe.

La combinarea substantelor nutritive cu oxigenul, in interiorul celulelor, se elibereaza energia.

Reactiile metabolice sunt controlate de enzime, proteine speciale. O singura molecula de enzima efectueaza de 100.000 de ori pe secunda aceeasi reactie.

Reactiile chimice din celula se produc in etape, numite cai metabolice. Acestea furnizeaza energie care este eliberata in cantitati mici si transformata in acid adenozin trifosforic.

Catabolismul reprezinta procesul prin care folosirea substantelor nutritive produc energie.

Anabolismul reprezinta procesul prin care acidul adenozin trifosforic este consumat de celule pentru crearea de noi substante biochimice.

Fiecare molecula de proteina este constituita din 22 de tipuri de molecule de substante denumite aminoacizi. Dintre acestia doar 14 sunt creati in organism restul fiind obtinuti din alimente.

Hemoglobina, proteina din sange, contine 574 de molecule de aminoacizi. Pentru a creea proteine diferite in organism, fiecare grupare unica de aminoacizi necesita un grup de substante biochimice, acizi nucleici: acidul dezoxiribonucleic (ADN) si acidul ribonucleic (ARN). ADN-ul este materialul genetic al corpului si el stabileste cum arata si functioneaza corpul.

Citeste: De ce le apar oamenilor cearcăne proeminente şi pungi sub ochi?

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ