Prin respiratie organismul primeste oxigen, care este vital pentru supravieturiea noastra, si elimina dioxidul de carbon, rezultat din arderea oxigenului.

Celulele care alcatuiesc tesutul nostru au nevoie de energie care rezulta din arderea substantelor nutritive. Arderea reprezinta reactia moleculelor acestor substante cu oxigenul. In urma acestor arderi rezulta dioxid de carbon si apa. Dioxidul de carbon este transportat prin sange in plamani, de unde acesta este expirat, iar oxigenul este inspirat.

Un om matur, in stare de repaus, inspira aproximativ 3,75 litri de aer pe minut din care 750 cm cubi reprezinta oxigen. Nu tot oxigenul este folosit instant, organismul are o rezerva de oxigen mereu.

Traseul aerului inspirat incepe cu caile respiratorii superioare, apoi ajunge in cavitatea bucala si nazala. Cavitatea bucala filtreaza aerul prin mucoasa cu care este acoperita, iar cavitatea nazala filtreaza aerul prin captuseala cu par moale. Apoi aerul trece prin cavitatea laringelui si trahee. Traheea se desparte in bronhiile principale. Acestea intra in plamani si se ramifica in fiecare lob pulmonar in bronhii lobare. Plamanul stang are doi lobi si cel drept trei. Acestea la randul lor se impart in nenumarate bronhiole respiratorii apoi in bronhiole terminale. Acestea se modifica in ducte alveolare terminate de saculetii alveolari.

Oxigenul din aerul aflat in saculetii alveolari ajunge in globulele rosii ale sangelui, iar dioxidul de carbon trece din sange in saculetii alveolari.

Pleurele este foita din doua straturi ce protejeaza plamanii.

Muschii intercostali si diafragma participa la respiratie. Presiunea din plamani trebuie sa fie mai mica decat cea de afara pentru a intra aerul in ei. Diafragma se contracta si muschii intercostali imping coastele in fata, astfel marindu-se capacitatea plamanilor, aerul umple spatiul disponibil din plamani in urma presiunii mai mari. La terminarea inspiratiei, muschii se relaxeaza, volumul plamanilor scade si aerul iese afara datorita cresterii presiunii interioare.

Inspiratia si expiratia sunt reflexe, dar pot fi si influentate constient, controlate de un grup de celule nervoase. Din bulbul rahidian pornesc comenzile catre muschii respiratori, in functie de cantitatea de oxigen din sange.

Citeste: Boli pulmonare

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ