Bruxelles este capitala Belgiei si a Regiunii autonome Bruxelles dar si una din cele trei capitale ale Europei alaturi de Strasburg si Luxemburg; este centrul administrativ al provinciei Brabant. 2000 este anul in care Bruxelles a fost declarat capitala culturala a Europei. Bruxelles este un oras situat in centrul Belgiei beneficiind de o pozitie geografica privilegiata. Azi, geografii considera orasul Bruxelles drept  «megapolisul european» sau Banana Albastra fapt ce inseamna ca reprezinta un coridor de urbanizare discontinua care merge de la Londra la Milano si care concentreaza populatiile si activitatile economice. Nu este de mirare faptul ca Bruxelles a fost ales drept sediul Insitutiilor Europene. Suprafaţă totală a Belgiei este de aproximativ 30.525 km².

Din punctul de vedere al geografiei fizice, Bruxelles nu este o tara plata cum o considera Jacques Brel. O alta particularitate: Bruxelles este una din rarele capitale care nu sunt traversate de un fluviu. Senna, care este un rau, este abia vizibil in oras. Din punct de vedere administrativ exista doua Bruxelles : orasul propriu zis si Regiunea Capitalei Bruxelles care cuprinde 19 comune (Ixelles, Uccle, Saint-Gilles, Schaerbeek, etc). Din punct de vedere al limbii vorbite, Belgia se imparte in doua: regiunea de nord unde predomina olandeza si regiunea de sud unde predomina franceza. In Bruxelles, desi majoritatea populatiei vorbeste limba franceza, ambele limbi sunt oficiale.

Din punct de vedere urbanistic, farmecul orasului Bruxelles este oferit de diversitate. In centrul orasului, in apropiere de Grand Place, stradutele sunt inguste si fatadele caselor sunt magnifice, din caramida, datand din secolul al XVII-lea. La cativa pasi, cartierul european modern se distinge prin cladirile sale din sticla si stazile sale largi.

In Bruxelles sunt concentrate cele mai mari si mai cunoscute banci ale tarii printre care Banca Nationala Belgiana. Cea mai importanta ramura industriala a orasului Bruxelles este cea a constructiei de masini si mecanicii de precizie dar si montajul de autoturisme.

La Bruxelles sunt concentrate cele mai mari banci ale tarii, printre care Banca Nationala Belgiana.

A 1208 3 Cities Brussels © Baukunst-Adrien Verschuere

Test de cultura generala: Care sunt capitalele tarilor europene?

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ