Britania se divide in state si teritorii rivale

Britania era adesea atacata de pictii din Scotia ori de irlandezi si germanici, la finele perioadei de stapanire romana. Mai mult decat atat, dupa plecarea legiunilor romane in secolul V d.Hr., statul britanic s-a divizat in state dezbinate, iar in eventualele razboaie au fost adusi numerosi mercenari. Dar conform traditiei, calea invadatorilor a fost deschisa de Vortigen, care cu ajutorul a doi saxoni a navalit in tara, dar care in final s-au razvratit asupra lui.

Mercenarii invadeaza tara si dau un nume nou statului britanic

Astfel mercenarii au invadat tara in timp ce britonii s-au deplasat catre vestul teritoriului. Dupa lupte grele, britonii au reusit sa invinga in secolul VI d.Hr., culminand cu un eveniment asociat cu un erou care a fost sursa de inspiratie pentru faimoasele legende ale Regelui Arthur. In mod ironic, denumirea Angle-land a fost lasata tocmai de catre popoarele invadatoare.

Invadatorii fondeaza un stat si isi lasa amprenta asupra toponimelor britanice

Invadatorii proveneau din nordul Europei, iar saxonii au dat nume zonelor ocupate astfel: Wessex, Sussex si Essex inseamna zonele vestice, sudice si estice dominate de acestia. Totusi, discrepantele dintre grupurile de invadatori, nu au reprezentat un obstacol pentru ca ei sa fondeze un popor, care a fost ulterior numit Anglia anglo-saxona. Pe de alta parte scotii au invadat nordul tarii caruia ii si vor da numele.

Religia crestina in Anglia anglo-saxona capata particularitati

Cu toate ca saxonii erau atei, religia crestina propovaduita de romani a fost in continuare prezenta in Tara Galilor iar in 432 d.Hr., Sf Patrick a adus-o si in Irlanda. In anul 565 d.Hr., inclusiv Scotia a fost crestinata de catre Sf Columba. Desi crestinismul era celebru datorita invataturilor sfinte, izolarea de Europa continentala a facut sa apara diferente in practicile crestine. Iar aceste diferente au fost considerate semnificative atunci cand saxonii s-au crestinat.

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ