Anemia este cea mai des intalnita afectiune a sangelui. Anemia este atunci cand furnizarea de oxigen catre organe are probleme. Astfel organele functioneaza mai putin eficitent din cauza insuficientei oxigenului din sange si genereaza senzatia de oboseala, provocand gafaieli si sufocari, chiar si lesinuri temporare.

Persoanele ce sufera de anemie au pielea palida datorita lipsei de globule rosii din sange. Orice etapa a producerii de globule rosii poate da gres provocand anemia. Anemia se poate datora si unor boli cronice ce afecteaza si alte organe.

Pentru regenerarea globulelor rosii este nevoie de fier. Acesta poate fi depozitat in ficat, dar rezervele dispar dupa o perioada de timp. Alimente ce ne suplimenteaza organismul cu fier sunt carnea de peste, ficatul, mazarea, fasolea si varza.

Anemia pernicioasa apare atunci cand vitamina B12 nu poate fi absorvita de organism deoarece stomacul nu poate produce o substanta digestiva naturala, numita factor intrinsec. Cei ce sufera de aceasta anemie simt amorteli in membre, pot suferii sangerari nazale si atacuri de cord. Pentru tratarea acesteia se administreaza vitamina B12 pe tot parcursul vietii.

In cazul unei afectiuni sangvine, numita talasemie, maduva osoasa produce hemoglobina anormala. Hemoglobina este necesara pentru formarea celulelor rosii si pentru mentinerea in stare normala a acestora. In cazul talasemiei maduva osoasa cedeaza oxigen intr-un ritm lent si se descompune rapid.

Anemia hemalotica are mai multe cauze, una din ele se datoreaza unor globule rosii imperfecte, datorate mostenirii unor gene anormale. O alta cauza ar fi aceea ca sistemul imunitar isi ataca din greseala propriile globule rosii, o alta poate fi hiperactivitatea splinei.

Hemofilia este o boala ereditara ce poate duce la aparitia anemiei. Aceasta boala nu da voie sangelui sa se coaguleze si astfel orice taietura poate pune viata in pericol. Aceasta boala afecteaza in general barbatii, datorita genelor mostenite de cromozomii sexuali masculini.

Leucemia reprezinta cancerul sangvin, care afecteaza globulele albe din sange. Exista mai multe forme de leucemie, denumite dupa tipul de celula afectat.

Sunt forme acute de leucemie, care se manifesta pe durata scurta dar sunt foarte grave sau cronice, care se manifesta pe durata lunga dar sunt mai putin grave.

Tratamentul impotriva leucemiei consta in transfuzii, sterizi, antibiotice si terapie prin raze.

Citeste: Vitamina D reduce riscul de cancer

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ