Plamanii sunt afectati de inhalarea aerului poluat sau de fumat. Avem nevoie de oxigen pentru a arde zaharurile si nutrientii ce elibereaza energia necesara proceselor vitale.

Bronhiile sunt sistemul de tuburi de aer ce se desprind din trahee. La capatul celor mai mici astfel de tuburi, bronhiolele, sunt grupati sacii alveolari in care se face schimbul de oxigen cu dioxidul de carbon. Bronhiile si bronhiolele prezinta niste peri, numiti cili, ce imping mucusul, care capteaza rezidurile si germenii, in sus pentru a fi eliminat prin tuse.

Bronsita este o boala comuna a plamanilor prin care mucoasele bronhiilor se inflameaza si produc prea mult mucus, acest lucru ducand la dificultati respiratorii si acumularea in exces a mucusului care este eliminat prin tuse sub forma de „flegma”.

Emfizemul este dificultatea in respiratie provocata de pleznirea sacilor alveolari care se unesc in saci mai mari, dar care nu mai dau acelasi randament.

Astmul cauzeaza contractarea muschilor bronhiilor si determina ingustarea cailor respiratorii ce duce la respiratie ingreunata. Crizele de astm sunt episodice si alterneaza cu perioade de respiratie normala. Astmul este provocat de alergii. Accesele de astm sunt controlate foarte usor de medicamente ce se numesc bronhodilatoare.

Pneumonia reprezinta inflamatii dureroase ale partilor plamanilor situate dupa bronhii. Pneumonia este cauzata de bacterii si virusi, de inhalarea vaporilor otravitori si iritanti. Se manifesta prin tuse, respiratie grea, urme de sange in flegma, dureri in piept.

Citeste: Bacterii – evoluţia bacteriilor

Carcinomul bronhial este cel mai raspandit cancer al plamanilor, provocat in mare parte de fumul de tigara. Se formeaza tumori ce impiedica respiratia.

Pneumoconiozele se produc datorita inhalarii de particule fine. Sunt boli raspandite in randul minerilor. Aceste particule duc la apritia zonelor iritante si inflamate in plamani, acestia devenind mai putin eficienti.

Pleurezia reprezinta inflamarea sau infectarea pleurei, membrana ce lubrifiaza miscarile plamanilor. Astfel respiratia este dureroasa si dificila.

Plamanii pot suferii si de afectiuni precum abcese si acumulari de fluid, edeme.

Citeste: Medicamentele

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ