De departe cel mai complex organ al omului este creierul, astfel cauzele bolilor mentale si tratarea acestora sunt dezbatute in mod constant.

Simptomele unei boli psihice se manifesta mai mult mintal, suferindului fiindu-i greu sa isi exprime sentimentele, bucuria si tristetea realitatii si neputand avea relatii normale cu cei din jur. Cei afectati nu mai sunt capabili sa se comporte, sa reactioneze si nu mai pot sa faca fata stresului intr-un mod adecvat.

Fiecare persoana percepe viata in propiul mod, fiecare are fobii, contradictii interioare si sentimente negative, de aceea a detine normalitatea este foarte dificil.

In trecut bolnavii mintali erau inchisi si chinuiti in celule. In ziua de azi sunt tratati diferit la institutii specializate in acest sens.

Bolile mintale sunt tulburari ce afecteaza gandirea rationala, deci migrena, epilepsia si orice denota o activitate slabita a creierului nu sunt catalogate ca boala psihica.

Bolile psihice sunt impartite in trei tipuri:

  • tulburari nevrotice
  • tulburari psihice
  • tulburari de personalitate

Tulburarile nevrotice sunt cele mai commune, bolnavul manifesta tulburari de comportament, intervin supararile si sentimentele de vinovatie, dar cu toate acestea bolnavul este constient de realitate si stie ca sufera de o boala.

Teama nejustificata fata de o situatie, un anumit obiect sau loc se numeste fobie. Oamenii ce sufera de fobii incearca sa evite lucrurile sau situatiile ce le produce frica.

Persoanele ce manifesta obsesii sau constrangeri sufera de nevropatie. Aceasta se defineste prin ganduri si idei ce patrund in minte si nu pot disparea.

Multe afectiuni fizice precum migrenele, ulcerul, eczemele sunt cauzate de probleme emotionale.

Nevroza depresiva este cea mai grava afectiune nevrotica. Aceasta se manifesta prin momente indelungate de tristete, apatie. Aceasta boala poate aparea in urma unui eveniment traumatizant pentru persoana in cauza. Depresiile usoare pot fi vindecate prin intreprinderea unor activitati. Pentru cazurile grave e nevoie de medicamente si psihoterapie.

Alte boli psihice sunt psihoza si dependenta. Bolnavul de psihoza prezinta dereglari de comportament, activitati maniac-entuziaste, acestia pot suferi si de tulburari paranoice avand halucinatii.

Persoanele dependente sunt stapanite de gandurile sale si le este dificil sa traiasca fara substanta dorita (alcool,droguri etc).

Tratamentul bolilor psihice incepe prin identificarea cauzei bolii, iar mai apoi atacarea ei.

Psihoterpeutul discuta cu pacientul incercand sa indentifice cauza tulburarii, nevropatia poate disparea subit odata ce pacientul recunoaste cauza exacta. In cazurile mai grave psihoterapeutul lucreaza impreuna cu pshiatrul ce ii ofera medicamentele antidepresive pacientului.

Citeste mai multe despre Creier

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ