Oasele sunt parcurse de vase sangvine si de cai nervoase, si o treime sunt formate din apa bogata in minerale si proteine. Unde oasele se intalnesc se gaseste cartilagiul moale care asigura miscarea flexibila a acestora.

Scheletul uman este format din 206 oase. Acestea se inlocuiesc si se refac treptat.

O prima afectiune a oaselor este cea congenitala care este prezenta de la nastere. Se manifesta prin slabicunea si fragilitatea oaselor. Aceasta boala e incurabila si tot ce poate face suferindul este sa evite solicitarea oaselor.

Deficienta vitaminei D este cauza rahitismului, copiii care sufera de aceasta boala au bratele si picioarele strambe, dar in ziua de azi cazurile de rahitism sunt tot mai rare datorita nutritiei imbunatatite. In schimb la adulti deficienta vitaminei D duce la osteomalacie, oasele devin moi si se rup usor. Aceasta boala fiind insotita de crampe musculare, deficienta renala sau probleme intestinale, dar se trateaza printr-o dieta corespunzatoare.

Citeste: Vitamina D reduce riscul de cancer

Osteoporoza, boala oaselor fragile, are ca si rezultat subtierea si inmuierea oaselor, acestea fracturandu-se foarte usor. Aceasta poate fi cauzata de lipsa substantelor minerale din alimentatie, de tulburari hormonale sau chiar de lipsa activitatii. Aceasta se declanseaza cel mai des la o varsta inaintata, in special la femei dupa transformarile hormonale de la menopauza, dar poate fi combatuta prin inlocuirea hormnala cu hormon estrogen si prin exercitii fizice regulate.

O forma de infectie asupra oaselor este osteomielita, copii fiind cei mai des afectati de ea. Aceasta este provocata de bacteria stafilococul auriu care intra in sange apoi se duce catre os si creeaza excrescente si tumori osoase.

Osteoartrita se manifesta prin durerea si intepenirea articulatiilor afectate si se datoreaza suprasolicitarii sau accidentarii acestora. Boala se trateaza prin fizioterapie, analgezice si chiar interventii chirurgicale.

Artrita reumatica apare atunci cand sistemul imunitar al corpului ataca din greseala membranele sinoviale, pungile cu lichid uleios din jurul articulatiilor. Boala poate aparea la varste de peste 40 de ani, articulatia devine fragila, teapana, se umfla. Tratarea acestei boli se face prin exercitii fizice impreuna cu antiinflamatoare si chiar cu interventii chirurgicale.

Citeste: Vitamine si minerale

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ