Bicicletele sunt vehicule cu doua roti actionate mecanic de obicei prin pedalare, transmisia fiind pe lant.

Motocicletele sunt autovechicule motorizate pe doua roti propulsate de un motor pe benzina.

Velociferul a fost printre primele biciclete de mare succes, aceasta a fost construita in Franta in anul 1791 de catre Contele de Sivrac. Bicicleta era propulsata impingand cu picioarele in sol si nu avea mecanism pentru a vira, deci ciclistul trebuia sa se opreasca in cazul unui viraj.

Prima bicicleta cu roata ce putea fi virata a fost inventata de Barnul von Drais de Sauerbrun in 1817. Aceasta se numea Draisienne, avea cadrul de lemn si doua roti mari spitate.

Prima bicicleta actionata prin pedalare a fost inventata in 1838 de un fierar scotian pe nume Kirkpatrick Macmillan.

In 1860 au aparut pneurile de cauciuc si acestea au implicat aplicarea unor frane simple deoarece aveau viteza din ce in ce mai mare.

In anii 1870 in Anglia, bicicletele evoluasera si erau cunoscute sub numele de „penny farthing” dupa monedele folosite in acea perioada, deoarece roata din fata era foarte mare in comparatie cu roata spate. Acestea era actioate prin pedale ce erau aplicate pe butucul rotii din fata.

Bicicletele din ziua de azi au cadre produse din aliaj de otel, aluminiu sau chiar carbon. Rotile sunt de aceeasi dimensiune si sunt spitate. Transmisia se face prin lant ce leaga bratele pedaliere de butucul rotii din spate.

Motocicletele au aparut prin montarea motoarelor pe biciclete. Primul prototip de felul acesta a fost realizat in 1885 in Germania de catre Gottlieb Daimler. La inceputul anilor 1900 s-a produs o imbunatatire in cadrele motocicletelor, acestea devenind mai grele si au fost introduse arcuri in furci pentru o deplasare lina.

In zilele noastre motocicletele prezinta amortizoare de soc pe ambele roti, motoarele pleaca de la 50 cm cubi pana peste 1.600 cm cubi. Motoarele folosesc benzina pentru arderea interna. Cutia de viteze este legata de roata-spate fie prin lant, cadran sau curea.

Citeste: Automobilele

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ