Bacteriile, precum viruşii, sunt unele dintre cele mai mici organisme vii. Bacteriile sunt invizibile cu ochiul liber, dar ele sunt peste tot; se găsesc cu milioanele pe şi în corpurile noastre. Unele provoacă boli grave precum holera, febra, tifoidă şi infecţia alimentară cu salmonela. Totuşi, majoritatea bacteriilor sunt benefice pentru oameni, ajutând la digerarea hranei, contribuind la putrezirea deşeurilor şi a gunoiului, şi producând anumite alimente prin reacţii chimice.

Deşi unele bacterii provoacă boli, multe sunt benefice. Ele ajută la descompunerea şi reciclarea materialelor moarte, descompun celuloza în rumenul (un compartiment intestinal special) vacilor, oilor şi caprelor şi sunt folosite în tratarea apelor reziduale pentru a face inofensive deşeurile organice. Ele ajută la putrezirea compostului de grădină şi sunt folosite în fabricarea brânzei, untului, oţetului şi iaurtului. Nodulii mici de pe rădăcinile unor plante leguminoase (precum mazărea şi trifoiul) conţin bacterii care ajută la transformarea sa într-o formă utilizabilă de către plante. bacterii

Bacteriile se găsesc peste tot; pe şi în animale şi plante, în adâncul oceanelor, în sol, în aerul pe care în respirăm şi în straturile superioare ale atmosferei, sau fixate pe roci spălate de izvoare calde.

Forma bacteriilor variază. Bacteriile sferice (coci), cilindrice (bacili), curbate (vibrioni) şi eliocoidale (spirili) sunt deosebit de importante. Bacteriile au un perete proteic ce formează un strat protector în jurul componentelor celului, dar, spre deosebire de celulele plantelor mai evoluate, acestea nu sunt conţinute în componente structurale specializate (organite). Funcţiile precum respiraţia, fotosinteza, secreţia şi excreţia, trebuie efectuate în întreaga celulă, şi nu în părţi special înzestrate ale acesteia, iar nucleul nu este o structură bine definită închisă într-o membrană proprie.

Bacteria Coci
Bacteria Coci
Bacteria Bacili
Bacteria Bacili
Bacteria Vibrioni
Bacteria Vibrioni

În reproducerea „transformată”, o celulă se descompune şi îşi eliberează materialul genetic, din care o parte este apoi preluată de o celulă intactă din apropiere, care capătă unele din caracteristicile celului distruse.

Într-o altă formă (conjugare) are loc ceva asemător cu reproducerea sexuată.
Celula „masculină” formează un tub prin care o parte a materialului ereditar este trecut în bacteria „feminină”, producând o celulă ce conţine unele carecteristici ale amândurora.

Citeşte: Algele – orgisme evoluate si complexe

_____
Sursa: 
Bacterii, viruşi şi alge
, Arborele Lumii.

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ