Automobilele sunt mijloace de transport motorizate si de dimensiuni mici. Ele pot transporta persoane sau marfa. Li se datoreaza sccesul datorita independentei pe care o permit.

Peste 60-70 de milioane de automobile sunt produse in intreaga lume intr-un an. Majoritatea sunt propulsate de un motor cu ardere interna de tip piston ce este alimentat cu benzina sau motorina. Arderea acestor combustibili la o scara asa larga provoaca o grava poluare a aerului. Automobilele fiind responsabile pentru 25% din emisile de dioxid de carbon din intreaga lume. De aceea constructia de automobile este imbunatatita de la an la an pentru a produce masini mai eficiente si mai sigure ecologic.

De-alungul timpului s-au incercat experimente pentru reducerea consumului de carburant, precum masini cu baterie, masini propulsate cu energie solara, masini hibride, care utilizeaza energia electrica in tandem cu benzina, injectia de combustibil care economisea consumul cu pana la 20%, reducerea greutatii si constructia aerodinamica a caroseriei.

O inovatie a fost introducerea convertoarelor catalitice pentru a oxida gazele de esapament.

In zielele de azi, automobilele au o constructie metalica a corpului, solicitarile drumului sunt sustinute prin suspensii dispuse in dreptul fiecarei roti. Motorul este actionat de benzina sau motorina, carburatorul amestecand benzina cu aerul pentru introducerea in cilindrii motorului. Motorul este racit cu apa si cu aer ce intra printr-un grilaj amplasat in partea din fata a masinii.

Energia de la motor este transmisa in cutia de viteze printr-un ambreiaj, cu ajutorul caruia soferul intrerupe legatura dintre motor si cutia de viteza in timp ce schimba vitezele.

Siguranta pe drum este foarte importanta, de aceea s-au facut progrese si in aceasta latura, astfel fata si spatele automobilului sunt facute sa se sifoneze in cazul impacturilor, absorbind o mare parte din energia ciocnirii. Centurile de siguranta, air-bag-urile, scaunele destinate copiilor sau barele de impact lateral previn zdrobirea pasagerilor sau propulsarea lor prin parbriz in cazul unui impact.

Citeste: Ambarcatiunile pe perna de aer

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ