Astronomia reprezinta stiinta care se ocupa cu studiul astrilor si a elementelor universului.

Ipotezele astronomilor sustin ca universul a aparut cu miliarde de ani in urma printr-o explozie cunoscuta sub numele de Big Bang. In aceasta explozie s-au format hidrogenul si heliul si din acestea au rezultat celalalte elemente. Materialul rezultat din explozie s-a adunat in nori giganti de gaze, numiti nebuloase.

Din nebuloase s-au format si stelele, care sunt mentinute in grupuri, numite galaxii, de catre forta gravitationala.

Galaxia in care se afla planeta noastra se numeste Calea Lactee, deoarece concentratia de stele produce o fasie albicioasa pe cerul noptii. Calea Lactee se afla intr-un roi de aproximativ 24 de galaxii.

In univers exista foarte mule galaxii in care pot exista stele asemanatoare soarelui nostru cu planete orbitand in jurul lor. Astronomii cerceteaza universul in cautarea semnalelor de la o alta eventuala forma de viata inteligenta.

Dupa studierea luminii provenite de la stele, astronomii au divizat lumina intr-un spectru de culori de la rosu la violet si pot sa dea o reprezentare a intensitatii luminii pe toata gama frecventei sale. Spectrul corpurilor difuze si indepartate prezinta caracteristicile: cu cat corpul este mai indepartat, cu atat imaginile spectrului sau sunt mai apropiate de capatul rosu, care reprezinta frecventa joasa a scalei. Prin acest efect, numit miscare spre rosu, primim informatii despre miscarea corpului.

Deplasarea spre rosu a luminii de la alte galaxii ne indica faptul ca se indeparteaza.

Pulsarii reprezinta un obiect misterios din univers care emite unde radio in fascicule, care trec pe langa noi pe masura ce stelele se rotesc.

Quasarul este un alt obiect misterios care, pe langa undele radio, mai emite si lumina. Ei se deplaseaza foarte mult spre rosu, ceea ce indica faptul ca se departeaza de noi cu aproximativ 90% din viteza luminii, astfel se trage concluzia ca sunt obiectele cela mai indepartate de Pamant.

Citeste: Universul – naşterea şi evoluţia

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ