La mijlocul secolului al XII-lea, in Franta, ia nastere un nou stil architectural, stilul gotic. Acesta era caracterizat prin opulenta cladirilor impresionant de inalte, a coror  peretitrainici, coloane solide si stalpi masivi impiedicau trecerea luminii naturale.

Manastirea St. Denis (1140-1144) a dat startul noului stil, la comanda stareului Suger, insa nu se stie daca ideile au fost ale acestuia sau ale maestrului pietrar, cel care a construit cladirea. Cu siguranta, staretul Suuger, a fost multumit si impreionat de rezultat, apreciind „lumina minuanta si permanenta care trece prin vitraiile colorate”.

Au aparut elemente noi, specific stilului, care faceau posibila realizarea cladirilor, din punct de vedere ethnic, precum arcadele in stil gotic, boltile cu nervure sau contraforturile aparente. Arcurile butante atrag privirea si creeaza senzatia de inaltare mult mai accentuate decat formele rotunjite ale stilului roman. Arcadele gotice erau mult mai slabe si mai flexibile, permitand diferite grade de inclinare.

Constructiile in stil gotic nu ar mai fi fost la fel de impresionante, daca nu ar fi avut la baza o descoperire cruciala, aceea ca greutatea constructiei putea fi concentrata in anuminte puncte, bine determinate, care daca erau bine sprijinite, alte parti ale structurii nu mai erau supuse unor eforturi atat de mari.

O alta tehnica de constructie specifica stilului gotic, au fost contraforturile aparente. Ele se opuneau impingerilor laterale ale boltilor, fiind plasate la o anumita distanta de pereti, inlocuind vechile structuri masive de rezistenta.

Tehnica numita ornamentare traforata, a fost cea care a creat motive decorative complexe, chiar si pe bordurile boltilor. De asemenea, catedralele gotice sunt decorate cu nenumarate sculpturi atent realizate, domeniu artistic ce a inflorit odata cu nasterea stilului gotic.

Stilul gotic s-a extins in Anglia, Franta si Germania, unde in scurt timp, stilul a devenit domninate. In tarile sudice, cu climat diferit, goticul nu a avut acelasi impact.

Anglia se bucura de nenumarate capodopere gotice precum Wells, Lincoln si Salisbury Cathedrals, York Minster, Westminster Abbey si St. George’s Chapel, Windsor. Viata goticului englezesc a cunoscut trei stilui: stilul englezesc timpuriu, stilul decorativ, fiind caracterizat de decoratiunile bogate, si stilul perpendicular, caracterizat de liniile drepte si reperarea unor decoratiuni simple.

Asadar, stilul gotic, a fost un stil cu adevarat original, axat pe verticalitate, opus celui romanic, care timp de peste 300 de ani a inatlat catedrale inundate de luminile colorate ale vitraliilor.

The Collegiate Church of St Peter at Westminster, London – „Westminster Abbey” at night.

Citeste: Cele mai frumoase 10 plafoane (tavane) din lume

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ