Cele cinci aptitudini mentale de baza sunt: atentia, memoria, invatarea, amintirea si vorbirea. Acestea sunt puse in functiune prin neurotransmitatori. Sunt aproximativ 10 miliarde de celule nervoase in creier, iar legaturile dintre ele insumeaza 40 de milioane pe centimetru cub.

Atentia

Prin atentie creierul celectioneaza informatiile ce trebuiesc retinute. Informatiile care ajung la creier sunt analizate de acesta. Fiecare canal de informatie are un mecanism care permite patrunderea celor mai importante informatii. Daca mai multe mesaje importante patrund printr-un canal, creierul va relaxa acel atenuator pentru a permite patrunderea mai multor informatii.

 

Memoria

Cu ajutorul memoriei, informatiile primite prin atentie sunt depozitate in creier.

Memoria consta in trei parti: intiparirea memoriei senzoriale, memoria de scurta durata si memoria de lunga durata.

Pentru fiecare informatie ce patrunde in creier, intiparirea memoriei senzoriale creeaza un loc de depozitare temporar, de aporximativ trei zecimi de secunda. Daca informatia nu este selectata si transferata memoriei de scurta durata, aceasta se pierde.

Memoria de scurta durata este folosita pentru retinerea informatiilor necesare cateva secunde sau minute.

O informatie este stocata in memoria de lunga durata prin repetatitie. Ea perminte sa ne amintem evenimente intamplate cu multi ani in urma.


Invatarea

Prin invatare se formeaza legaturi mentale intre anumite memorii.

Exista doua tipuri de invatare: conditionata clasica si instrumentala, prin care se formeaza o legatura intre o actiune si rezultatul acesteia. Prin modificarea stocului de memorie se pot forma programe de actiuni pentru obtinerea unui rezultat.

 

Amintirea

Amintirea poate readuce diferite memorii in constiinta.

Amintirea prin recunoastere formeaza o sonda mentala a lucrului ce trebuie amintit, iar creierul cauta in memorie un model ce se potriveste cu aceasta sonda.

Amintirea prin indicii este mai dificila, aceasta adauga si alte informatii lucrului ce trebuie amintit pentru a-l gasi in memorie. De exemplu daca vrem sa ne amintim o data anume, pot fi adaugate informatii referitoate la ce s-a intamplat inainte sau dupa acea data.

 

Vorbirea

Informatiile pot fi transmise altor persoane prin vorbire. Aceasta contribuie la progresul intelectual rapid al umanitatii, ceilanti nefiind obligati sa invete prin experienta anumite informatii.

Capacitatea noastra de a vorbi depinde de constructia laringelui uman, aceasta se dezvolta de obicei in emisfera stanga a creierului.

Citeste: Creierul – activitati ale creierului

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ