Antarctica, taramul sudic necunoscut cum era cunoscut pe vremuri, este un continent muntos, acoperit de gheata cu temperaturi deosebit de scazute care il fac sa fie inospitalier. Anctarctica reprezinta cel mai rece, izolat si uscat loc pe pe Pamant si este situat la Polul Sud.

Situatia geografica. Cel mai meridional continent, Antarctica inglobeaza polul Sud, cuprinde teritoriile situate in partea de sud a paralelei de 60 de grade, pe un diametru de aproximativ 4500 km si acopera o suprafata de 14 milioane de kilometri patrati acoperit in mare parte de un strat de gheata, inslandis. Iarna, barierele de gheata se intind pana la mare, se confunda cu continentul care isi dubleaza de altfel suprafata. Gheata se deplaseaza din centru spre periferie, terminandu-si cursa in mare. Partea cea mai putin acoperita de gheata este Peninsula Antarctica, cea mai aproape de Tara de Foc. Antarctica are o altitudine medie de 2000 m si reprezinta cel mai mare rezervor de apa dulce al planetei. Continentul este inconjurat de oceanele Altantic, Pacific si Indian si de mai multe insule.

Climatul. Antarctica reprezinta un imens desert de gheata cu cele mai scazute temperaturi de pe Pamant, de pana la -70 de grade iarna si un maxim de 0 grade vara. In Antarctica s-au masurat cele mai puternice vanturi: 327km/h.

Climatul extrem al continentului nu permite dezvoltarea unei vegetatii dense sau variate, doar cativa licheni reusesc sa supravietuiasca. In schimb, fauna acvatica este abundenta pe coaste. Printre mamiferele marine amintim balenele, delfinii si focile. Numeroase sunt pasarile care isi aleg drept domiciliu coastele inainte de a pleca spre Nord inainte de sosirea toamnei: cormorani, albatrosii, etc.

Celebra pentru temperaturile negative si vanturile extrem de puternice, Antarctica este un taram in care frigul este stapanul. Cea mai joasa temperatura atinsa vreodata aici a fost de -89,2 grade Celsius. Poate nu ai stiut acest lucru insa in urma cu 4 milioane de ani in Anctarctica a fost cald iar de-a lungul malurilor cresteau palmierii beneficiind de o temperatura de 20 de grade. Chiar daca este in proportie de 98% acoperita cu gheata, regiunea este uscata, cu doar 20mm de precipitatii pe an.

______
Citeste: Locuri arctice – cele mai frumoase locuri reci din lume

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ