Pangolinii solzoşi din Lumea Veche şi tatuii din Lumea Nouă sunt singurele mamifere cu armură, dar în ciuda similarităţilor lor, ei au evoluat separat şi au strămoşi complet diferiţi.

Cele şapte specii de panglion – patru din Africa şi trei din Asia – sunt acoperite pe partea dorsală, pe laturi şi pe coadă cu solzi tari, suprapuşi, care sunt compuşi din păr comprimat. Pe laturile picioarelor şi pe cap au solzi mici. Părţile ventrale sunt acoperite cu păr rar.

Mărimea pangolinilor variază considerabil, dar toţi au corpul lung şi conic, coada foarte lungă – uneori de două ori lungimea corpului – botul lung şi membre scurte şi puternice cu gheare tari. La unele specii coada este prehensilă (adică poate să se încolăcească în jurul obiectelor şi să le apuce). Pangolin

Variaţia în mărime la cele 20 de specii de tatu este chiar mai mare şi există, de asemea, o mare divertsitate în înfăţişarea animalelor. Ca trăsătură comună, toate au armura aproape ca o cochilie – plăci osoase tari care formează scuturi protectoare rigide deasupra umerilor şi şoldurilor, unite între ele printr-un număr variabil de benzo mai flexibile în jurul părţii mijlocii a corpului. Tatuul cu păr are până la 18 benzi pe spate, în timp ce tatuul cu trei brâie are doar trei, după cum sugerează şi numele său. Partea superioară a capului este protejată de un scut şi coada are în general o armură similară, în timp ce părţile ventrale sunt acoperite cu piele moale, de obicei păroasă.

Ambele familii de animale se întâlnesc într-o varietate mare de habitate. Pangolinii trăiesc în păduri, terenuri cu arbuşti deşi, în savane deschise, sterpe, sau în tipuri de teren deluros unde abia dacă există adăposturi. Toţi pagolinii sunt buni căţărători şi două specii trăiesc în principal în copaci.PangolinTatuii se întâlnesc în principal în America America de Sud, în regiuni semideşertice şi deschise, în pajişti aflate la înălţimi mari şi margini de păduri liniştite. Câtorva specii le plac condiţiile aride, în timp ce altele trăiesc pe maluri de râuri.

Printre aceste animale sunt unele care sunt active mereu în timpul nopţii, unele care sunt active mereu în timpul zilei şi unele care sunt active în perioade diferite, în funcţie de vreme sau de perioada anului.

În afara celor doi pangolini arboricoli, care se incolăcesc pe crengi pentru a dormi, pangolinii şi tatuii în general îşi găsesc adăpostesc în viziuni. Mărimea acestori viziuni variază în funcţie de diferitele specii, dar ele pot să aibă o adâncime de mai mulţi metri, uneori cu camere subterane mari care pot avea un diametru de până la doi metri.

Pangolinii par a fi în principal animale solitare; tatuii pot fi întâlniţi singuri, în perechi sau uneori în grupuri mici. Toţi par să aibă un teritoriu a cărui mărime variază în funcţie de habitat şi de cantitatea de hrană disponibilă.Pangolin

Hrănirea

Pangolinii se hrănesc în principal cu furnici şi termite, pe care le găsesc cu ajutorul simţului olfactiv foarte dezvoltat. Speciile terestre se lasă pe spate, susţinându-se cu coada lată, şi îsi folosesc ghearele puternice ale labelor anterioare pentru a penetra cuiburile de furnici şi muşuroaiele termitelor. Insectele sunt adunate pe limba lungă şi lipicioadă pe care animalele o introduc în cuib. Pangolinii arboricoli atacă cuiburile furnicilor şi termitelor arboricole.

Limba pangolinului uriaş are lungimea de 70cm şi are rădăcini musculare puternice care trec prin tot corpul animalului şi se ancorează în pelvis. Pangolinii nu au dinţi; furnicile şi termitele sunt luate în gură întregi şi apoi sfărâmate şi măcinate în stomac. Pangolin

Tatuii au un regim mult mai variat, care include o varietate de insecte şi larve, reptile mici şi mamifere, precum şi o cantitate destul de mare de materie vegetală – îndeseobi în timpul iernii. Multe specii de tatu sapă sub cadavrele de animale pentru a ajunge la larve; altele şi-au dezvoltat un apetit pentru furnici şi termite. Panglion

Înmulţirea 

Perioadele de împerechere variază în funcţie de specii şi de habitatele lor, şi multe dintre aceste animale par a fi capabile a se înmulţi tot timpul anului. Majortitatea pangolinilor nasc un singur pui. Nou-născutul este acoperit cu solzi moi, care încep să se întărească la o zi după naştere. În primele săptămâni ale vieţii, puiul este tranportat agăţat de coada mamei sale şi, dacă se iveşte vreun pericol, ea în protejează încolăcindu-şi corpul în jurul său.

Cel mai răspândit tatu este tatuul comun cu nasul lung, sau tatuul cu nouă brâie, şi obiceiurile sale de reproducere au fost mult studiate. Împerecherea din toamnă este urmată de o implantaţie întârziată a embrionului (ovulului) astfel încât naşterea să aibă loc primăvara, când hrana este mai abundentă.

De obicei singurul ovul se divide în patru părţi, astfel că se nasc patru pui identici. Ei sunt bine dezvoltaţi la naştere, au ochii deschişi şi sunt capabili să umble în decurs de câteva ore. Toţi puii de tatu sunt acoperiţi cu o piele moale, care se întăreşte treptat pe măsură ce se apropie maturitateea.Panglion

_____
Sursa: 
Animale cu armură
, Arborele Lumii.

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ