Printul Edward devine rege. Dupa ce regele Henric al III-lea pierduse lupta cu Simon de Montfort, il intemniteaza pe acesta impreuna cu fiul sau Edward. Dupa un timp Edward reuseste sa isi stranga armata si sa porneasca o noua batalie, de data aceasta victorioasa, impotriva lui De Montfort in urma caruia nobilul isi pierde viata. Ulterior, regele Henric moare, iar fiul sau, printul Edward, este proclamat rege in anul 1272.

Un rege cu o personalitate impunatoare. Printul Edward a fost descris ca fiind o personalitate impunatoare de catre contemporanii sai, prin calitatile sale de razboinic destoinic si conducator cinstit. Prin seria de legi emise de catre el, atat de mult asteptate, reorganizeaza regatul englez.

Cucerirea Tarii Galilor. Tara Galilor devine un principat puternic in timpul lui Llywelyn cel Mare, care a domnit intre 1194 si 1240. Dupa decesul lui Henric al III-lea, Tara Galilor ramane independenta, dar in 1276, succesorul sau, Llywelyn ap Gruffydd, refuza sa se supuna lui Edward. Dupa o expeditie de-a lui Edward, in urma careia Llywelyn se revolta, regele invadeaza crunt teritoriul galez. In cele din urma Llywelyn moare, iar Tara Galilor este anexata. Multimi de colonisti englezi au fost adusi aici pentru a popula noul teritoriu iar numeroase castele solide si costisitoare au fost construite preventiv, impotriva eventualelor evenimente nedorite. In 1284 fiul regelui Edward se naste la Caemarfon, proclamat ulterior Print de Tara Galilor, titlu destinat doar unui mostenitor al tronului englez.

Scotienii nu se supun. Edward incearca fara succes sa anexeze si Scotia, prin desemnarea lui John Baliol ca ocupant al tronului scotian, insa este respins. In urma unei aliante formate de scotieni cu francezii, Edward, poreclit „ciocanul scotienilor”, ii invadeaza iar in 1296 acesta se autoproclama rege al Scotiei. Anul urmator, pe fondul unei revolte nationale, Edward trebuie sa isi afirme autoritatea din nou. Apare o provocare noua din partea lui Robert Bruce, incoronat rege in 1306, care profita de plecarea lui Edward in misiuni militare si care moare intre timp. Datorita razboaielor pe care Edward le-a tinut impotriva Scotiei, aceasta din urma devine ostila si pune temelia unei aliante cu Franta ce urma sa dureze pentru nu mai putin de trei secole.

Citeste: Imperiul Asirian – popor antic din Orientul Apropiat

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ