Anestezicele sunt substante chimice ce amortesc partial sau total corpul, astfel ameliorand senzatia de durere si putandu-se efectua operatii chirurgicale.

Anestezicele locale sunt acele substante chimice ce elimina senzatiile intr-o anumita parte a corpului. Prima astfel de substanta a fost cocaina, ce se obtinea din frunzele de coca. Dar aceasta avand efecte nedorite, precum cresterea ritmului cardiac si crearea dependentei si a fost inlocuita de procaina, drog artificial.

Anestezicele generale sunt acele substante chimice ce provoaca inconstienta si elimina total durearea din organism. Cele mai folosite astfel de substante sunt cele volatile care ajung in organism prin plamani. Printre acestea enumeram: protoxid de azot, eter si cloroform. Protoxidul de azot este cel mai utilizat, in cazul operatiilor complicate, acesta poate fi combinat cu alte anestezice mai puternice doar de catre un medic anestezist experimentat.

La eter si cloroform s-a renuntat din cauza efectelor secundare.

Cantitatea de anestezic depinde de durate interventiei chirurgicale, de starea pacientului si de echipamentul medical cu care lucreaza anestezistul.

Cele mai moderne anestezice volatile cuprind: eterul vinilic, ciclopropanul, tricloretilena si halotanul. Holatanul este printre cele mai eficiente, dar poate afecta ficatul. Clorura de etil este folosita pentru anestezia la copii sau pentru mentinerea anesteziei la adulti.

Exista si anestezice injectabile, derivati din hormoni steroizi fara ca acestea sa aibe efecte hormonale.

Narcoticele bazale sunt anestezice ce provoaca anestezia imediat, fara ca pacientul sa prezinte tulburari pana a se instala anestezia precum la anestezicele normale. Cel mai folosit astfel de anestezic este sodiul tiopentonic. Printre acesta mai enumeram: hexobarbitona, tiopentona, propanididul si ketamina.

Pe langa faptul ca in timpul operatiilor pacientul nu trebuie sa simta durere, muschii trebuie sa fie relaxati. Pentru asta se administreaza o substanta numita curara sau printr-o doza foarte mare de anestezic. Curara este mult mai eficace deoarece relaxeaza pana si muschii aparatului respirator pe cand supradoza de anestezic poate opri functionarea aparatului respirator si pacientul inceteaza a mai respira.

Citeste: Medicamentele

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ