Imperiul Spaniol in secolul al XIX-lea

Imperiul Spaniol din America era extraordinar de vast si chiar intrecea Statele Unite nou infiintate in prosperitate si populatie. Acesta se intindea de la Mississippi la Tierra del Fuego. Divizat in numeroase viceregate fiecare avea un suveran porpriu si un consiliu numit de catre regele spaniol.

Dobandirea independentei

Creolii, colonistii spanioli, erau nemultumiti de aceasta situatie si faptul ca erau patura cea mai bogata, erau vazuti ca o reala amenintare pentru conducatori. Dupa nu mai putin de trei secole de la Cucerirea Spaniola, comunitatile bastinase erau alcatuite din agricultori. Indienii au generat revolte aspre pentru dobandirea independentei. Una dintre cele mai radicale manevre pentru castigarea independentei intre anii 1810-1815 a starnit furia creolilor care au reprezentat o forta puternica in lupta finala. In cele din urma creolii au fost cei care au castigat independenta.

Independenta Spaniei in stransa legatura cu cea a Americii Latine

Inspirati de ideologiile americana si franceza despre libertate, creolii s-au dovedit a fi bine educati. Dar manevra pentru independenta a fost in stransa legatura cu situatia din Spania unde fratele imparatului francez Napoleon a fost pus pe tron, in defavoarea regelui spaniol, Ferdinand al VII-lea. Insa atat spaniolii europeni cat si cei din America l-au respins pe regele strain infiintand miscari pro-Ferdinand. Desi initial luptau in numele regelui, in cele din urma s-au reorientat catre o independenta totala.

Simon Bolivar si Republica Mare a Columbiei

Spania s-a straduit asiduu sa isi pastreze coloniile. Peru si Chile au fost recucerite in timp ce Rio de la Plata – Argentina de astazi – si Paraguay au fost pierdute definitiv.
In nord, dupa o intorsatura a lucrurilor in favoarea spaniolilor, Noua Granada si Venzeuela au fost recuperate, pentru ca in cele din urma sa obtina si Mexicul.

Simon Bolivar este un personaj istoric important, excentric si nelinistit, declarat „Liberatorul” care a contribuit la eliberarea Noii Granade, Venezuelei si Ecuadorului, proclamate ulterior Republica Mare a Columbiei. Astfel, din fostul mare imperiu spaniol american doar Cuba si Peru mai apartineau Spaniei.

Citeste: Spania, o tara unica

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ