Algele albastre-verzi se numesc astfel deoarece un pigment, ficocianina, maschează parţial clorofila verde la majoritatea speciilor. Celulele acestor alge sunt de obicei mai mari şi mai complexe decât celulele bacteriene, dar nu au niciodată flageli şi adesea cresc în lanţuri sau filamente lungi. Ele fotosintetizează pentru a extrage energie de la soare, între timp eliminând oxigen.

Celula algei albastre-verzi nu conţine cloroplaste (organitele în care are loc fotosinteza), pigmenţii fiind limitaţi la plăci membranoase numite tilacoizi.

Deoarece fotosintetizează, algele albastre-verzi nu secretă enzimele necesare descompunerii materialelor organice complexe precum bacteriile.
Totuşi, multe pot creşte în condiţii în care lumina este prea slabă pentru fotosinteză, absorbind substanţe organice simple din mediul înconjurător.

Unele timpuri de alge albastre-verzi sunt importante pentru fertilitatea solului. Producţia de orez depinde de prezenţa în apa şi pământul lanurilor de orez a unor numere mari din aceste organisme. Algele abastre verzi

Citeşte: Algele – orgisme evoluate si complexe

_____
Sursa: 
Bacterii, viruşi şi alge
, Arborele Lumii.

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ