Arealul albatrosului se întinde peste oceanele sudice între 15° şi 16° latutudine sudică, dar se înmulţeşte pe o duzină de insule, unde formează colonii mari. Adulţii construiesc o movilă mare din sol sau din vegetaţie, cu o adâncitură în partea de sus. De obicei cuiburile sunt la distanţe egale pentru a nu exista conflicte între vecini. Se depune un singur ou, în general la mijlocul verii, în decembrie, sau ianuarie, care este clocit aproximativ trei luni şi jumătate, adulţii schimbându-se între ei la fiecare maximum 20 de zile.

După ecloziune, puiul pufos este curăţat de unul dintre părinţi în timp ce celălalt caută hrană departe în larg. Mai târziu ambii adulţi părăsesc puiul, acesta aşteptându-i răbdator în cuib. Un pui bine dezvoltat poate fi lăsat fără probleme o lună între două mese, ceea ce adesea este necesar deoarece locurile de hrănire pot fi la sute de kilometri depărtare.albatros

Deloc surprinzător, creşterea puiului de albatros este lentă, abia vara următoare fiind pregătit să părăsească cuibul. Ambii părinţi au acum un an de pauză până să se înmulţească din nou. Deşi formeză perechi pe viaţă, se pare că nu se văd în timpul petrecut pe mare. Dacă nu moare una dintre cele două păsări în acest timp, ele se întâlnesc din nou la vechiul loc de cuibărit cu un an mai târziu pentru a întemeia o nouă familie.
Viata in familie a Ambatrosului

AlbatrosTânăra pasăre poate petrece mulţi ani pe mare înainte de a se întoarce la locul naşterii sau poate la o altă colonie. Aici va întâlni alte păsări tinere şi va începe să practice curtarea şi construcţia unui cuib. De la vârsta de şapte ani se poate aştepta ca ea să încerce să se împerecheze, după ce şi-a dezvoltat aptitudinile în găsirea şi prinderea prăzii, necesar pentru întreţinerea unui pui.

Albatrosul înoată bine cu labele sale membranate mari. Stând pe suprafaţa apei, se hrăneşte în principal în timpul nopţii când sepiile şi peştii vin aproape de suprafaţă şi ii poate prinde în ciocul său puternic. Când hrănesc un pui, adulţii îşi digeră prada parţial, transformand-o în ulei de peşte, la fiecare călătorie între locurile depărtate de pescuit şi insula pe care cuibăresc transportând la cuib cea mai mare cantitate de hrană nutritivă.albatros

Protecţia

Văzut departe pe uscat, plutind aparent fără efort peste mări bătute de furtuni, albatrosul a înflăcărat imaginaţia vechilor marinari. Unii credeau că albatroşii erau sufletele marinarilor morţi, şi omrîrea unuia aducea ghinion; totuşi, mulţi au fost omorâţi pentru carnea lor – păsările tinere dolofane şi chiar şi adulţii sunt uşor de prins deoarece nu se tem de om. Acest fapt, şi tăierea pentru penele sale, utilizate pentru lenjerie de pat şi îmbrăcăminte, au redus mult numărul lor, dar majoritatea coloniilor cuibăritoare sunt acum protejate. Albatrosul

Principalul pericol pe care îl înfruntă albatroşii în prezent este scăderea drastică a resurselor de hrană ale păsărilor, provocată de flotele de pescuit comerciale ale multor naţiuni care operează acum în apele Antarticii.

Citeşte: Abatroşii – deasupra Oceanului Antarctic

_____
Sursa: 
Albatroşii, Arborele Lumii.

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ