O data cu descoperirea noilor taramuri, europenii au gasit mai multe culturi exotice, reusind rapid exploatarea si comercializarea acestora, echilibrul ecologic si economic al tarilor agrare fiind anulat.

Dupa anii 1500, spaniolii si portughezii au inceput colonizarea teritoriilor tropicale, urmati de olandezi, britanici, francezi si germani, acest fapt generand o crestere a cererii pentru produsele exotice, cum ar fi condimentele si bauturile, dar si bumbacul si cauciucul. Prelucrarea si exportul acestor produse valoroase au dus la dezvoltarea comertului mondial. In anul 1519, conchistadorul spaniol Hernan Cortes, dupa ce a gustat o bautura numita „xocolat” (ciocolata) oferita de regele aztec al Mexicului, Montezuma, a inceput sa importe bautura in Europa devenind in timp un produs foarte popular. Cultivarea arborelui de cacao a fost sustinut de spanioli in America Centrala si de Sud si in sud-estul Asiei.

Plantatiile erau muncite de catre taranii din zona, care erau platiti, fie de sclavi. Dupa incetarea colonizarii, terenurile ce se intindeau intre 100 si 20.000 de hectare erau impartite in unitati mai mici si redistribuite muncitorilor din zona. Acestia au continuat cultivarea si comercializarea recoltelor. In unele regiuni, proprietarii plantatiilor si-au vandut terenurile companiilor multinationale sau investitorilor straini.

Recoltele destinate comercializarii cuprind recoltele anuale (bumbac, tutun, orez, iuta) si recoltele perene (banane, trestie de zahar). Arbustii pereni sunt cei de cafea sau ceai, in timp ce arborii pereni sunt cei de cacao, cocotierul si palmierul.

La nivel mondial, orezul reprezinta cultura tropicala predominanta, chiar daca aproape intreaga cantitate de orez este destinata consumului domestic. Cafeaua si trestia de zahar sunt destinate exportului. Din totalul productiei mondiale de cafea, aproximativ 75% sunt destinate exportului.

Intretinerea unei plantatii necesita investitii substantiale, cat si forta de munca. Producerea unei singure culturi, cum ar fi cea de zahar, cafea sau ceai, duce la o scadere rapida a fertilitatii solului, fiind necesare cantitati mari de fertilizatori Nu toate plantatiile sunt cultivate cu monoculturi, de exemplu, plantatiile de zahar din Guyana produc si recolte cum ar fi orezul sau nucile de cocos.

Agricultura comerciala a dus la dezvoltarea regiunilor sarace, insa trecerea de la agricultura de subzistenta la cea comerciala a produs scaderea productiei de hrana, ceea ce a determinat tari exportatoare din Africa, America si Asia sa importe grau din Europa si orez din Statele Unite.

Citeste: Agricultura extensiva

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ