Agricultura in regiunile temperate s-a dezvoltat in urma aparitiei oraselor mari si a revolutiei industriale. Agricultura intensiva a luat nastere la marginea oraselor, facilitand astfel transportul si reducand costurile atribuite distributiei produselor. Cele trei tipuri de agricultura intensiva prezente in zonele temperate sunt horticultura, fermele de lapte si cele mixte. In zonele cu climat mediteranean apare si o a patra categorie, agricultura  de tip mediteranean.

Horticultura reprezinta cresterea plantelor in solarii, sere, dar si in aer liber. Gradinaritul sau agricultura comerciala implica cultivarea zarzavaturilor, florilor si a fructelor. Majoritatea zonelor cultivate se afla in apropierea pietelor, insa cele mai extinse terenuri pentru horticultura se afla de-a lungul Atlanticului si in golfurile coastei de est a Statelor Unite, spatii unde mediul este favorabil, iar piata este asigurata de marile orase din apropiere. In ultimii ani horticultura s-a dezvoltat datorita noilor tehnologii, udarea plantelor, ventilatia si incalzirea putand fi actionate automat. Ca exemplu, in Marea Britanie recoltarea coacazelor negre sau a verzei de Bruxelles este mecanizata.

In ceea ce priveste zootehnia, productia laptelui este foarte importanta, mai ales in zonele temperate ce favorizeaza dezvoltarea pasiunilor, cum ar fi vestul Europei si nord-estul Statelor Unite. Pentru a mentine productia la un nivel inalt, fermierii au nevoie de aparatura si conditii foarte bune, implicand investitii mari pentru cumpararea fertilizatorilor chimici, aparatelor si utilajelor necesare. Laptele se comercializeaza in general in stare proaspata, insa acesta mai este trimis si in fabrici, unde este transformat in branza, cas, unt, lapte praf sau lapte condensat.

Agricultura mixta are ca avantaj obtinerea unor profituri bune, activitate preferata in gospodariile mici, unde investitia nu este foarte mare. In fermele diversificate, recolta este comercializata, insa reprezinta si o sursa de hrana pentru animale. Aceste ferme au luat nastere in zone unde clima nu este propice horticulturii si s-au pus bazele cultivarii de grau, porumb si ovaz. Veniturile fermelor mixte provin din comercializarea animalelor, in Statele Unite predominand porcinele, iar taurinele si ovinele in Europa si Argentina.

Cresterea cerintelor clientilor, dar si evolutia tehnologiei si presiune economica a dus la marirea fermelor, detinatorii fiind nevoiti sa investeasca in mai multe utilaje, forta de munca si teritorii. Tendinta populatiei de a consuma alimente organice, naturale, fara conservanti sau aditivi alimentari, a dus la dezvoltarea agriculturii organice, ramura ce nu utilizeaza fertilizatori chimici sau conservanti, ci se ajuta de ingrasamintele naturale, provenit de la animale.

Citeste: Agricultura tropicala

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ