In zonele temperate precipitatiile sunt scazute, rezultand un sol putin fertil, unde se pot cultiva cereale precum grau sau porumb. Aceasta ramura a agriculturii necesita un buget relativ mic si un numar scazut de utilaje.

Agricultura extensiva, ce cuprinde atat cresterea animalelor cat si cultivarea cerealelor, se intalneste in zonele in care solul nu permite dezvoltarea padurilor, favorizand aparitia pasunilor. Preriile din zona centrala a Canadei si a Statelor Unite, nordul Mexicului, nord-estul Braziliei si pampasul argentinian sunt cateva exemple de zone in care se practica acest tip de agricultura. Pasunile din Africa de Sud, numite „veld”, reprezinta locuri de pasunat pentru cerbi, struti si cornute.

Zootehnia necesita spatii mari de pasiuni naturale, apa si zone imprejmuite pentru animale. In America de Nord, primii fermieri isi cresteau animalele in ferme deschise, fiind nevoie de ajutorul vacarilor, cunoscuti ca si „cowboys”, care aveau ca sarcina dirijarea cirezilor. Aceasta organizare libera a fermelor ducea des la conflicte intre fermieri si proprietarii de terenuri agricole. Pentru o ferma de ovine ce se intinde pe o suprafata de 250.000 de hetare este nevoie de aproximativ 200 de angajati permanenti, care in perioada tunsului ovinelor beneficiaza de ajutorul altor cateva sute de muncitori. Riscul acestui domeniu este seceta, care afecteaza pasiunile fermelor. Lana si carnea reprezinta principalele produse exportate de tari precum Australia, Noua Zeelanda si Uruguay.

Cultura cerealiera s-a dezvoltat in ultimii 150 de ani, datorita cerintelor mari de faina de grau venite in urma urbanizarii. Principalele regiuni de cultivare a cerealelor sunt intalnite in Australia, sud-vestul fostei Uniuni Sovietice, Argentina, dar si in zonele centrale ale Statelor Unite si a Canadei.

O caracteristica a agriculturii extensive este productia relativ mica pe hectar, din cauza zonelor nefavorabile, insa cu timpul au aparut imbunatatiri care au ajutat fermierii, precum plugurile cu lame de fier si cele cu lame de otel.

Cresterea numarului de locuitori la nivel global a dus la extinderea zonelor de cultivare, zone din ce in ce mai aride si afectate de secete care pot dura cativa ani. Un exemplu cunoscut este seceta din anul 1930, perioada in care furtuna a maturat peste 300 tone de sol din nordul Texasului, sud-vestul Kansasului si vestul Oklahomei.

Citeste: Agricultura intensiva

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ