Afghanistan este o tara bogata in traditie, istorie si in frumuseti naturale, o tara ce adaposteste vai verzi si platouri accidentate, munti maiestuosi si campii desertice. Vestigii interesante ale vechilor civilizatii si un bogat mozaic etnic facut din populatii cu traditii bogate si folclor original. Chiar daca este macinata de razboi, tara ascunde o multime de locuri frumoase.

Unesco a adaugat doua situri afghane in patrimoniul mondial al umanitatii: Minaret si vestigiile arheologice de la Djam in 2002 si peisajul cultural si vestigiile arheologice din valea Bamiyan (2003). Cele doua situri sunt inscrise pe lista regiunilor in pericol din cauza starii de razboi din aceasta tara.

Minaretul Djam, cu o inaltime de 65 de metri este o superba proprietate ce dateaza din secolul al XII-lea. Cu o decoratiune complexa din caramizi si cu inscriptii albastre in varf, minaretul este remarcabil datorita calitatii arhitecturii sale care reprezinta apogeul traditiei arhitecturale si artistice din aceasta regiune. Frumusetea sa este sporita datorita situarii sale intr-o vale extrem de adanca, intre munti inalti, in inima provinciei Ghor.

Peisajul cultural si vestigiile arheologice din valea Bamiyan fac parte din patrimoniul cultural al budismului bactrian. Aceasta vale adaposteste numeroase manastiri si snactuare budiste precum si cladiri fortificate din perioada islamica.

Kabul este un oras mai sigur ce se poate vizita fara probleme. In capitala tarii turistii pot observa cel mai bine civilizatia si cultura afghana. Galeriile nationale din Afghanistan adapostesc picturi apartinand unor artisti europeni dar si afghani. Regimul taliban a distrus o multime de taboluri, de ordinul sutelor de aceea majoritatea tablourilor infatiseaza peisaje pentru a nu contravine legilor stricte impuse de ei.

Bagh-e Babur este o gradina superba din Kabul, gradina ce inconjoara monumentul funerar al primului imparat, Mughal. Orasul Mazar-e-Sharif adapostese celebra Moschee albastra, locul in care se odihneste Ali bin Talib, verisorul profetului Mohamed.

Incetul cu incetul, viata incepe sa revina la normal in Afghanistan, locuitorii unindu-se pentru a reface valorile tarii.

Citeste: Iordania, o tara binecuvantata

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ