Adolescenta este perioada dintre copilarie si maturitate in care individul trece prin schimbari de personalitate si zbucium emotional. Adolescenta este cuprinsa, in medie, intre 12-20 de ani. Evenimentele petrecute in aceasta perioada sunt foarte importante deoarece ele pot afecta individul multi ani dupa aceea.

Adolescenta se remarca prin procesele mentale prin care trece individul, schimbari de comportament, sentimente, emotii.

Pe langa schimbarile pubertatii, in adolescenta un individ isi schimba perceptia asupra propriei persoane, se simt stingheri si derutati. In aceasta perioada individul devine constient de impulsurile sexuale, fiind des intalnita stimularea propriilor organe sexuale si fanteziile sexuale.

Pe masura ce adolescentul creste, incepe sa gandeasca independent si sa isi formeze propriile opinii, influentate in egala masura de parinti, grupul de prieteni, profesori si de ce vede in media.

In aceasta perioada se formeaza prietenii cu oameni ce impartasesc aceeasi atitudine si aceleasi interese si au acelasi statut si pozitie in viata. In aceste grupuri, adolescentul  gaseste intelegere si incredere, in schimb ce se departeaza de parinti, considerand ca sunt demodati si nu le inteleg nevoile. Dar daca parintii inteleg schimbarile prin care trece copilul lor si impartasesc preocuparile acestora, relatia dintre copii si parinti se intareste.

In adolescenta mintea copilului incepe sa vada si sa inteleaga lumea in perspective mai largi, adolescentul devine constient de oportunitatile multe pe care le are.

In adolescenta tinerii trec printr-o perioada de activitate intensa, entuziasm si veneratie fata de unele aspecte ale vietii, precum politica, muzica, religia, arta, hainele, etc.

In aceasta perioada intervin intrebarile legate de educatia scolara. Tanarul gandindu-se ori la a continua studiile, mergand la facultate, ori a renunta la studiile superioare si sa caute o slujba; acestea devin subiecte de maxima importanta. Sfaturile si indrumarile parintilor sunt foarte importante in aceasta perioada, care este un moment de cumpana in viata individului.

In adolescenta, tanarul se gandeste ce fel de persoana vrea sa fie si cum ar vrea sa fie lumea in care va creste, aceasta este primul pas spre incercarea implinirii scopurilor si a viselor fiecaruia.

Citeste: Calitatea de parinte

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ