Aditivii alimentari sunt substante chimice naturale sau sintetice ce se introduc in alimente pentru conservare, pentru a conferi o valoare nutritiva sporita sau pentru intensificarea aromei, ascpectului si a mirosului.

Cum aproximativ toate alimentele naturale se altereaza rapid, acestea sunt tratate cu aditivi alimentari pentru a incetini procesul de alterare. Conservantii incetinesc actiunea microorganismelor din alimente, ajuta la pastrarea alimentelor in starea in care acestea trebuie pastrate, umed sau uscat.

Pe langa toate acestea, aditivii au un rol important in prepararea alimentelor pentru persoane cu regim special, precum diabeticii sau cei care consuma alimente cu un nivel scazut de calorii.

Cea mai complexa grupa de aditivi o reprezinta aditivii cosmetici, cei care imbunatatesc aroma, culoarea, mirosul si structura alimentelor.

Colorantul rosu poate fi adaugat carnii pentru ca aceasta sa para mai frageda si pentru a ascunde grasimea.

Aditivii precum agentii de colorare, conservantii, antioxidantii, emulgatorii si stabiizatorii se pot indentifica pe etichetele alimentelor prin numere E, in timp ce solventii, inalbitorii si indulcitorii nu prezinta nici un numar.

Pe langa acesti aditivi marcati pot si fi aditivi nespecificati pe ambalaj, precum reziduurile rezultate din procesul de productie, insecticidele si fungicidele pot fi inca prezente, chimicalele cu care este injectata carnea sau aditivi de hrana a gainilor care fac ca galbenusul oului sa fie mult mai colorat.

Specialistii recomanda un consum redus de alimente procesate si o alimentatie bogata in produse neprelucrate. Dar fara aditivi, alimentele ar trebui livrate zilnic in cantitati mici pentru a nu se altera.

Aditivii pot crea probleme persoanelor ce le consuma in exces. Intoxicatiile alimentare, alergiile, hiperactivitatea sau chiar astmul se pot datora consumului de aditivi.

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ