Impozant, colosal, maiestuos… niciun adjectiv nu pare capabil sa defineasca impresionanta statura a muntelui Aconcagua. Situat in provincia argentiniana Mendoza, la frontiera chiliana, acest munte se inalta la 6962 metri altitudine. Punctul culminant al Anzilor Cordilieri si al intregului continent american, Aconcagua ocupa locul doi in clasamentul celor mai inalte varfuri din lume, dupa Everest. Acest gigant din piatra este visul oricarui alpinist. Daca ascensiunea sa este considerata relativ usoara datorita climatului semi-arid din regiune, cand vanturile violente ridica zapada, ascensiunea se transforma intr-o misiune dificila daca nu imposibila.

Aconcagua le rezerva o surpriza celor care isi fac curaj sa il escaladeze, parcul provincial cu acelasi nume. Marginit de poteci ideale pentru drumetie, parcul provincial Aconcagua reprezinta compromisul ideal pentru cei care vor sa infrunte intr-un mod mai pasnic colosul Americii. La intrarea in parcul provincial Aconcagua, usor accesibil din Santiago de Chile, exotismul iese la iveala: incadrat de munti maiestuosi cu varfuri colorate in roz si ocru. Valea Horcones este cunoscuta pentru faptul ca a servit drept decor pentru turnarea filmului Sapte ani in Tibet. In parcul provincial Aconcagua sunt protejate mai multe specii, tipice zonei alpine si domina o vegetatie fragila si rara.

Muntele Aconcagua nu domina doar America Latina ci si ansamblul continentului amerian insa fara zapada specifica varfurilor sale. Aconcagua a rezultat din incretirea scoartei terestre. Aconcagua este marginit de la nord si la est de valea Valle de las Vacas si la vest si sud de Valea Horcones. Muntele adaposteste si o serie de ghetari, cei mai cunoscuti si mai masivi fiind Ghetarul Englezilor si Ghetarul Polonezilor.

Specialistii sustin ca acest munte s-ar fi format in urma cu doar 3 milioane de ani. Ruta nordica este cea imprumutata, de obicei de alpinisti considerata a fi cea mai usoara si mai normala. Prima urcare s-a inregistrat in 1897, expeditia fiind condusa de britanicul Edward Fitzgerald. Varful a fost atins de elvetianul Zurbriggen pe data de 14 ianuarie.

Citeste: Muntii Stancosi, un peisaj ireal

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ